Interjektions-Bröd!

I år är det år 2007 och människan är på ständig fram-marsch och i full färd med att förstöra planeten. Men samtidigt måste vi stanna upp och titta på vad vi lyckats ådstakomma med vår tid. Ta bara en sån sak som bröd. Förr i tiden gav man bröd enkla namn som Formfranska, Grekiskt Lantbröd eller kort och gott (Skogaholms) Limpa

Men sedan några år tillbaka (faktum är att jag redan bloggat på ämnet bröd-namn år 2003) så tycks s.k. ”Interjektions-Bröd” blivit det allra hetaste på hyllorna (och ja, det är så JAG kallar dem, och inte direkt ett vedertaget begrepp).

Det är fascinerande hur snabbt idén med utropstecken och brödnamn har spridit sig. Från början var det bara Pågens Åh Så Gott! som försiktigt basunerade ut sitt tycke och smak men nu möts man plötsligt av en hel jävla diskussion så fort man ska fixa smörgåsar.

And so, här kommer min egen lilla djupdykning i bröddisken, och en titt på det allra senaste inom dop och fiber.

First up har vi det positivt klingande Javisst!. Det här brödet faller dock under en helt annan kategori än t.ex. Åh Så Gott!, som trots allt ämnar göra nån sorts promotion för sin trevliga smak (om vi nu ska tro på reklamen).

Att bara kalla ett bröd Javisst! säger ju egentligen ingenting om hur brödet är. Läser man texten ”Grekiskt Lantbröd” på en förpackning så får man ändå nån sorts förnimmelse av vad det handlar om, men ordet ”Javisst”?…

Nej. Det säger ju absolut ingenting. OK, uppenbarligen handlar det om nån sorts svar. Ord som ”Javisst” poppar inte bara upp i ett samtal – Dom föregås av något (punkt slut). Men vad är det som ligger underförstått i den här bröd-titeln? Är det en fråga, ett påstående? Kanske ska det föregås av ett annat bröd?

- Åh så gott!
- Javisst!

Jo, det funkar. Synar man situationen i sömmarna så inser man snabbt att dom flesta interjektionsbröden också är tillverkade av just Pågen. Fast det förstås. Bröd nr 2 vinner väl knappast något på att instämma med det föregående brödet när detta prisar sig själv? I mean, who’s kidding who?

Ett annat bröd i hyllan är Varsågod!, som också får ses som något av ett wild card i sammanhanget. Inte heller här finns någon form av self-promotion. Här är det mer en fråga om nån sorts missriktad blandning mellan fjäskande och attityd. Varsågod! Ta mig som jag är! Take it or leave it! I’m your bread! Hoppas det är ok?

”Varsågod!” – Vad fan är det? ”Varsågod!” kan ju innebär vad som helst. Man kan ge någon en soppåse och säga varsågod om man känner för det. Men visst låter det trevligt i alla fall? Hellre det än att någon säger ”Smaka på den här!” och kommer svingandes med en stinkande jävla plastkasse i näven.

Inte en helt vardaglig händelse kanske. Men ändå.

Rosta! representerar en helt egen liten kategori av bröd som förklarar vad man ska göra med dom (alltså inte direkt en interjektion utan snarare ett hybrid-ord i form av en imperativ verbfras… eller nåt i den stilen). Här är det dessutom Skogahoms bröd som flippat ut och inte våre tokiga vänner på Pågens bageri som så ofta tidigare.

Men innan vi påstår att Skogaholm också tappat förståndet så kanske vi ska pausa en liten stund. Tänk efter. Vem är det egentligen som är hjärndöd här? Är det brödtillverkarna som inte kan komma på ett bättre namn än Rosta! eller är det konsumenten som tydligen inte vet vad han ska göra med sin formfranska. (?)

Och sen börjar man ju undra var det hela kommer sluta. Vad sägs om limpan Ät Mig! eller baguetter med så freudianska titlar som Stoppa Mig i Munnen! respektive Lång Och Grov!.

Å andra sidan så skulle man ju kunna påstå att vi redan är där. Jag menar, med rätt fantasi så känns ju ett så hederligt gammalt bröd som Hennings Grova (Tack Dennis) direkt osmakligt att sätta läpparna runt.

Härnäst på listan står Äntligen! (Finally!). Och jag vet inte riktigt vad man ska säga om detta. Det låter glatt men man får se till att läsa det finstilta om man ska få nån bild av vad det egentligen handlar om. ”Äntligen! Vitt mjukbröd med lika mycket kostfiber som mörkt bröd” – Jaså det är DET som ska få oss att brista ut i lyckliga rop. Allright, nu är jag med på banan igen.

Sen kan man ju fråga sig om ”mjukbröd” är ett riktigt ord eller bara en barnslig låtsas term framavlad för att slippa skriva ”mjukt bröd” och då tvingas ha två adjektiv efter varandra.

Hjärtegott! kommer från Skogaholm och här har man i alla fall tagit tillfället i akt och hittat på ett eget ord som faktiskt känns snudd på gulligt. Dessvärre så rinner den positiva feelingen ut i sanden då människorna på förpackningen ser så ohälsosamt bleka ut så man börjar tvivla på att dom faktiskt får alla kosttillskott som dom behöver.

Och sist men inte minst så vill jag slänga in ett litet bonus-bröd. Inte för att det platsar i kategorin interjektions-bröd men det tar defintivt hem priset för det underligaste språkbruket på bröd hittills.

Seriöst Gott!? Allvarligt talat? Seriously? Menar ni allvar? Jag kan inte förstå varför man väljer att använda ordet ”Seriöst” när man pratar om god smak (alltså god smak på bröd, inte god sed).

I mean… eh… Låter det inte som en ohipp förälder? Nån som försöker få sina barn att äta nyttigare genom att kasta sig handlöst in i en värld av främmande prosa och pinsamheter.

- Nämen godmorgon Sandra! Blev det sent igår?
- Snälla pappa, jag har ont i huvudet.
- Allright stumpan, jag fattar.
- Mmm… kan du skicka flingorna?
- Absolut! Men du måste prova det här nya brödet, Det är seriöst gott, bruden!

Hmm… Seriöst Gott. Det känns som att ingenting är omöjligt längre. Snart går man väl in i butiken och köper en tub Riktigt Nice att ha på mackan. Och veckan därpå blir det den mörka limpan Aj! Så Grov! som åker ner i kassen, tätt följd av glass-sorbén Slicka Mig!, rengöringsmedlet Fan! Inte Nu Igen! och toapapperet Skit Också!.

5 comments to Interjektions-Bröd!

  • Haha, kul spaning :) Kan du förresten alla dessa grammatiska termer eller slår du upp dem? Jag minns verkligen ingenting av det där från skolan.

  • Åh vilken rolig iaktagelse! Jag såg också ”Seriöst gott” häromdan och tänkte att nu får dom väl skärpa sig! ”Åh så gott!” är faktiskt rätt gott, men jag blir less på det om jag äter för ofta. Jättefint att du tagit foton också. Hi hi ho ho :)

  • Idag köpte vi förresten en Hushållsost som det stod ”minimi” på… jag tänkte på Austin Powers även om det inte var stavat ”Mini Me” ;)

  • haha! underhållande läsning och en annan har ju oxå sett dom där bröden men inte riktigt gått in på djupet och analyserat som du! slutet var riktigt roligt oxå, vi får se, dom där produktnamnen ligger nog i tiden verkar det som…och nu börjar hjärnan att spinna på fler produktnamn… :- )

  • SPAGHETTI

    Hennings grova….det är inte varje dag någons bloggande får mig att brista ut i högljutt skratt. Men detta var ruskigt kul Oskar. Du är riktigt sjuk….på ett bra sätt förstås. I like it!