Mäd Men? Mäd Men Vadå?

Efter att jag och Anna precis kollat klart på den första säsongen av Mad Men som jag gav henne i födelsedagspresent så har det nu uppstått sura miner och frustration när det visat sig att jag inte i förberedande syfte sett till att skaffa säsong 2 INNAN vi kom till sista episoden av säsong 1. Sagt och gjort, jag beställer hem den. Då Discshop och CDON har lägsta priset på säsong 2 just nu (149kr) så känns det som dom är bästa alternativen och dessutom är dom ju pålitliga och välkända etc. Själv tycker jag att 279kr är lite dyrt för den kommande säsong 3 men Annas tydligt talande ”ÖÖÖÖÖÖÖÖH, DYRT?!” får mig att inse allvaret i att vara utan en TV-serie i mer än 24 timmar så jag slänger hastigt även ner denna i varukorgen (Whooopaah!).

Eftersom jag rätt sällan handlar på Discshop så passar jag även på att köpa deras exklusiva District 9 (BD) utgåva med ”metal badge” eller ”baggage tag” eller vad dom nu vill kalla det. Nothing special, I know, men känner ändå att jag vill ha den förr eller senare. Dels för svenska subs men även för det sverige-exklusiva DTS 7.1 spåret (ja fråga mig inte varför vi är dom enda som fått det, jag förstår det inte heller).

Okej, så nu kan kaoset sätta igång. Det första som sker är att Discshop ändrar releasedatum för den förbokade Mad Men säsong 3 – från den 26 maj till det betydligt vagare ”Juni 2010″. Jag ringer genast och kontrollerar vad som pågår och får veta att releasen blivit fördröjd på obestämd tid och att dom inte vet exakt när boxen kommer släppas. OK, jag kan leva i ovisshet men jag måste ju ändå ha säsong 2 så fort som möjligt så ber dom skicka övriga varor snarast, vilket dom glatt gör utan extra kostnad. Nu får jag dock veta att även säsong 2 inte finns i lager. Tydligen så är produkten slut hos filmbolaget och man måste därför invänta att dom pressar nya exemplar vilket kommer dröja minst 1 vecka (District 9 skickas dock ut på direkten utan tillägg för frakt så helt klart ett plus för det iaf). Suck.

Då införskaffandet av säsong 2 är av EXTREMT (och oförklarligt) hög prio så bestämmer jag mig för att ge mig ut på fältet och söka boxen i lokala butiker efter jobbet (jag cyklar från Upplands Väsby till Häggvik så har smidigt nog cykeln med mig på detta uppdrag). Den första butik jag tar mig an är Elgiganten vid Stinsen, som enligt uppgift har 3 exemplar i lager för det helt okej priset 179kr. So here we go. Jag marscherar raskt in i butiken och tar rulltrappan upp till plan 2 där jag tar sikte på första bästa kundtjänst-människa. Det visar sig bli en kvinna och jag pratar så trevligt och tydligt jag kan.

”Hej! Var har ni filmer och sånt?”

Hon pekar nonchalant åt en hylla en bit därifrån och jag skyndar iväg. Efter åtskilliga varv runt deras lilla DVD- och Bluray-sektion så går jag tillbaka till tjejen vid disken. Jag förklarar att jag letar efter ”Mad Men, säsong 2″ och att jag kollat på nätet där det står att dom ska ha den inne. Hon ber mig upprepa vad det var jag sa att jag letar efter (Hej nutidsorientering!) och kollar i databasen. Hon säger att den ska finnas och står sedan tyst efter några fler tryck på tangenterna. Efter en frågande tystnad som uppenbarligen inte leder någon vart så frågar jag var dom då kan vara (Surprise!). Hon säger att hon inte vet och säger att jag ska prata med nån av killarna på TV-avdelningen.

Jag går vidare åt det håll jag gissar att dom är och kommer fram till en ny disk. Jag frågar glatt efter ”Mad Men, säsong 2″ och får ännu en gång upprepa namnet på denna (obviously) OTROLIGT OBSKYRA TV-SERIE OM REKLAM-MÄN SOM INGEN JÄVLA SÄLJARE I HELA SVERIGE TYCKS KÄNNA TILL TROTS ATT DEN TOPPAR TYP ALLA FÖRSÄLJNINGSLISTOR BLAND POPULÄRA TV-SERIER JUST NU (!!!). Killen som enligt uppgift ska ha koll på detta säger uppriktigt funderande ”Ja du, den kanske står där borta” och pekar mot hyllan jag redan varvat fler gånger än Mega Man 2 till NES.

Jag förklarar att jag VET att den BORDE stå där men att jag inte hittar den och frågar var den då kan vara istället. Han tänker och tänker och ger ännu fler tveksamma svar. Han säger att den kanske står nånstans ute i butiken och att han kan titta. Enligt datorn så har dom TRE ex kvar men han vet inte var dom kan vara. Han kan ju gå och titta om han hittar några ”där ute” (whatever that means – jag vet inte vad han babblar om för mystiskt ställe) och sen försvinner han en stund. Jag återvänder till hyllan och går några varv till.

Sen dyker han plötsligt upp. ”Här!” säger han och kommer fram till mig med någonting som märkts med ”Mad Men, sesong 2″ och inte liknar några omslagsbilder jag någonsin sett för denna serie, varken i sverige eller utomlands. Jag tar tveksamt emot DVD-boxen. ”Ehh, jaha, är det nån sorts import eller?” frågar jag förvånat. Han ser lika förvånad ut själv och säger att det tror han inte. Jag påpekar att omslaget inte ser ut som den tidigare säsongens design för fem öre och att jag heller inte sett denna grafik hos någon annan butik vare sig online eller i fysisk form. Han påpekar att den har svensk textning. Jag säger ”Ja, jo, men jag tror nog att det är en import ändå” och pekar sedan på en NORSK webbadress som jag precis hittat på omslaget.

Jag säger att jag får fundera lite på saken. Han är fortfarande världens största frågetecken personifierat och jag ljuger och säger att boxen är till en kompis och att jag vill kolla om han tycker att det är ”okej” med den NORSKA utgåvan. Säljaren påpekar igen att den är svensktextad och jag himlar med ögonen för mig själv och säger att min vän är ”lite petig” och frågar om jag kan ställa tillbaka boxen på hyllan om jag inte ska ha den. Han säger att det kan jag göra… men om jag ska köpa den så behöver jag uppge ett annat streckkods-nummer i kassan för att den inte finns i systemet. Han sätter en post-it-lapp på kartongen och vi skiljs åt lika förvirrade som vi träffades.

Nu är jag fan trött på detta. Ställer den NORSKA skitboxen på hyllan och går ut ur butiken. Om jag nu tvunget ska köpa SVENSKA ”tråkiga” utgåvor av en serie så ska jag FÖR FAN köpa dom i den svenska stilistiska designen hela vägen i alla fall! I HAVE LIMITS! Nån jävla ordning får det ändå vara på samlandet faktiskt (punkt slut).

Jag åker vidare till OnOff som har boxen i lager ”online” och frågar första bästa säljare om ”Mad Men på DVD”. Han ler sitt bästa sälj-leende och svarar ”Förlåt vad sa du att du ville ha?”. MEN FÖR HELVETE! MÄÄÄD MENN! SCHNELL BITTE! När jag upprepar orden så säger han ”Jaja, den där roliga!” och jag blir så glad att han verkar förstå vad jag pratar om så jag utbrister ”Precis!” för att strax därefter korrigera med ”Eller nä, är väl typ drama snarare”. Han tycks uppenbarligen inte veta vad han pratar om men efter lite sökningar i databasen så konstaterar han att den bara finns på centrallagret. Jag frågar om man kan beställa hem den och hur lång tid det skulle ta (no offense men dom har trots allt ett bra pris så varför inte – ingen annan tycks ju ha den ändå). Han säger tveksamt ”Ja… näää, alla beställningar görs ju centralt så jag vet inte”.

Snart brister det för mig. Vill bara hugga tag i hans fjuniga mustasch och skrika honom rakt i ansiktet: ”JAG ÄR EN KUND! SÄLJ NÅGOT TILL MIG FÖR FAN!” men jag hejdar mig och lämnar butiken med ett litet åskmolm hängande över axeln. Sen cyklar jag hemåt. Stannar även till på Siba i InfraCity men dom är lika frågande som alla andra och på hyrvideobutiken Boxx så får jag infon att dom har ETT EXEMPLAR i lager… I TÄBY (!).

Fuck it. I’m going home.

Väl hemma så kollar jag av nätet och inser att Filmia.se är den billigaste online-butiken efter CDON och Discshop och även en av dom få som faktiskt har säsong 2 i lager. Enough is enough som Jennifer Lopez hade sagt. Beställer boxen från Filmia som skall leverera inom 1-3 dagar.

Vad fan är det för fel på svenska säljare nuförtiden?

1 comment to Mäd Men? Mäd Men Vadå?

  • Antar att det är ofint och på gränsen till lyteskomik, men jag skrattade mig dubbelvikt. Roligt skrivet. Rolig situation – nej.